"Ο εχθρός"

2016-05-26 18:00

O πόλεμος στην πιο ρεαλιστική του προσέγγιση

 Η μυρωδιά, οι λέξεις, οι φράσεις και ύστερα οι εικόνες των βιβλίων μπορούν να σε μεταφέρουν από τον οικείο χώρο του σπιτιού σου σε ένα ταξίδι μακρινό αλλά και κοντινό συνάμα. Ταξιδεύοντας για άλλη μια φορά με το βιβλίο  «Ο εχθρός» του Σερζ Μπλοκ και του Νταβίντε Καλί μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν είναι απλά άλλο ένα διδακτικό βιβλίο, στο οποίο ανατρέχω σε επετείους και εθνικές εορτές. Οι εικόνες του δοσμένες σε λευκό φόντο, συμβολισμοί της ψυχρότητας του πολέμου και τη ειρήνης, είναι σκληρές αλλά παράλληλα κερδίζουν σε ρεαλισμό, τον οποίο έχουμε ανάγκη μικροί και μεγάλοι.

Πως νιώθει ο εχθρός για τον εχθρό του την ώρα της μάχης; Πεινάει, κρυώνει; Το βιβλίο που παρέλαβε, μαζί με το όπλο του, περιγράφει τον εχθρό του. Δύο εχθροί που στόχο έχει ο ένας τον αφανισμό του άλλου. Νιώθουν τα ίδια συναισθήματα όταν κοιτούν τον έναστρο ουρανό; Αυτός ο κύκλος μίσους έχει τέλος;

Το βιβλίο που έχω στα χέρια μου είναι βαθιά συγκινητικό και ανθρώπινο.  Κάθε φορά που το ανοίγω, παρατηρώ τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους μου φίλους να πλημμυρίζουν συναισθήματα, ερωτήματα και προβληματισμούς. Περιγράφει με τον πιο απλό αλλά γεμάτο εικόνες τρόπο το «παιχνίδι» του πολέμου. Είναι το ψυχογράφημα δύο «εχθρών», καθώς μιλά για τη δύναμη της αλαζονείας και της καταστροφής. Η «καρδιά» αυτού του βιβλίου πάλλεται μέσα από τις λέξεις και τις εικόνες του. Οι δημιουργοί του θέλουν να μεταφέρουν  τον αναγνώστη στη θέση αυτού που βρέθηκε σε συνθήκες που ο ίδιος δεν επέλεξε αλλά οι “άλλοι”, αυτοί που ψευδώς του είπανε πως πρέπει να πολεμήσει έναν εχθρό ανύπαρκτο, ένα κατασκεύασμα την προπαγάνδας.

Ίσως να το αναζητήσετε ανάμεσα στα πολλά παραμύθια αλλά αυτές οι κατηγοριοποιήσεις είναι τόσο περιττές όταν πρόκειται για πραγματική λογοτεχνία. Οι πολλοί λένε πως τα λόγια, οι λέξεις, δεν επιφέρουν αλλαγές, όμως τα βιβλία μπορούν να αλλάξουν τον άνθρωπο και ύστερα το κόσμο όλο. Υπάρχει ελπίδα γιατί όπως λέει ο στρατιώτης:

«Αν κοιτούσε τα αστέρια, μπορεί και να καταλάβαινε. Καταλαβαίνουμε πολλά όταν κοιτάμε τα αστέρια».

 

                                                              Γράφει η Λία Κατσουλάκη

 

Σχετικά με το βιβλίο:

Συγγραφέας: Νταβίντε Καλί 
Εικονογράφηση: Σερζ Μπλοκ
Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Σελίδες: 64
ISBN: 9789601632575
Εκδόσεις: Πατάκη

Πληροφορίες για τους δημιουργούς μπορείτε να βρείτε στις προσωπικές τους σελίδες:

www.davidecali.com

www.sergebloch.net

 

  


 

Επαφή

Παιχνιδαγωγείο edu.fairies@gmail.com